Zomer tips

De zomer staat voor de deur en er is warmer weer op komst. Het is de tijd van het jaar waarin we op vakantie of naar het strand gaan en heerlijk ontspannen van welverdiende rust. Essentiële oliën passen daar perfect bij, maar ze moeten wel op een veilige manier gebruikt worden. Lees onderstaande informatie aandachtig door voordat je op pad gaat, zodat je de oliën met een gerust hart kunt gebruiken terwijl je van de zon geniet.

Waarom kunnen sommige oliën lichtgevoeligheid veroorzaken?

Citrusoliën staan bekend om hun frisse, zomerse geuren, maar ze kunnen ook lichtgevoeligheid veroorzaken. Citrusolie bevat namelijk chemische verbindingen, ook wel furanocumarinen genoemd, die van invloed zijn op de UV-gevoeligheid. Hoewel de meeste lichtgevoelige oliën citrusoliën zijn, kunnen ook andere oliën bestanddelen bevatten die hetzelfde effect hebben als furanocumarinen, wat betekent dat ook deze oliën niet geschikt zijn voor gebruik in de zon. Raadpleeg voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing.

Hoe weet ik of een olie lichtgevoeligheid kan veroorzaken?
Alle Young Living oliën die lichtgevoelgheid kunnen veroorzaken, zijn voorzien van een waarschuwing. Lemon, Lime, Grapefruit, Orange, Bergamot, Tangerine, Peace & Calming, Stress Away, Citrus Fresh, Gentle Baby, White Angelica en Joy kunnen lichtgevoeligheid veroorzaken, maar er zijn ook andere oliën die hetzelfde effect kunnen hebben. Raadpleeg voor gebruik altijd de label op het olieflesje.

Hoe bepaalt Young Living of een olie lichtgevoeligheid kan veroorzaken?
Young Living kan aan de hand van de hoeveelheid lichtgevoelige oliën in een melange vaststellen of deze wel of niet veilig is voor gebruik in de zon.

Hoe verminder ik de kans op vervelende bijwerkingen?

Gebruik lichtgevoelige oliën ‘s avonds
Als je dit soort oliën ‘s avonds gebruikt, is er minder kans op een reactie. Je kunt de oliën toevoegen aan je avondroutine en ze in je huidverzorgingsproducten of douchegel gebruiken.

Bedek de huid
Als je de huid bedekt, is er minder kans op een reactie. Breng de olie aan op de rug, borstkas of slapen, trek een t-shirt aan en zet een pet op. Zorg ervoor dat de huid volledig bedekt is met kleding.

Raadpleeg de gebruiksaanwijzing
Als je de gebruiksaanwijzing volgt, is er minder kans op een reactie. De meeste onverdunde lichtgevoelige oliën dienen twaalf uur voordat je de zon ingaat gebruikt te worden. Voor sommige oliën is dat zelfs 48 uur. De gebruikte hoeveelheid en eventuele verdunning van de olie is van invloed op de bestanddelen die lichtgevoeligheid veroorzaken. Daarnaast raden we je aan om altijd zonnebrandcrème te gebruiken als bescherming tegen de zon.

Wat moet ik doen als ik een reactie heb?

Zoek onmiddelijk bescherming van de UV-straling en doe het volgende:

Irritatie van de huid:

  • Was de huid met koud water en zeep. Reinig de huid zorgvuldig.
  • Gebruik plantaardige olie om de essentiële olie te verdunnen.

Irritatie van het oog:

  • Spoel het oog gedurende enkele minuten onder de lopende kraan.
  • Neem een steriele doek en breng plantaardige olie rondom het oog aan om overtollige olie te verdunnen en verwijderen.
  • Schakel altijd medische hulp in als er sprake is van pijn of als een groot deel van de huid geïrriteerd is.

We zijn dol op essentiële olie en we weten dat jij dat ook bent. Daarom delen we deze informatie, zodat je de oliën nog beter en veiliger kunt gebruiken. We raden je dan ook aan om het etiket en de gebruiksaanwijzing altijd aandachtig door te lezen. Er zijn talloze oliën die geen lichtgevoeligheid veroorzaken; er is dus altijd wel een olie die je mee kunt nemen als je eropuit trekt op een mooie, zonnige dag. Zie het als een moment om eens iets nieuws te proberen!