Gebruik

Wat zijn essentiële oliën?
Essentiële oliën zijn de levensenergie van planten. Dit zijn de aromatische vloeistoffen die in vele struiken, bloemen, bomen, wortels en zaden zitten. Ze worden meestal gewonnen door een stoomdistillatie proces, maar een andere veel voorkomende methode is door middel van compressie. Plantaardige oliën (bijvoorbeeld olijfolie) worden verkregen uit de vettere delen van een plant, zoals noten, zaden en pitten en dat soort oliën zijn meestal ook erg vettig. Essentiële oliën worden daarentegen verkregen uit de wortels, schors, bloemen, bladeren, hars, enz. en zijn alles behalve vettig. In de wereld van de essentiële oliën wordt verwezen naar een keukenolie (olijf, kokos, avocado, enz.) als draag oliën, omdat ze vaak worden gebruikt om de sterkte van therapeutische klasse essentiële oliën te verdunnen als je die op de huid aanbrengt.

Hoe gebruik je essentiële oliën?
Aromatisch: Gebruik een essentiële oliën diffuser, inhaleer direct uit het flesje, of plaats een druppel in je handen en houd ze als een kommetje over neus en mond om te inhaleren.
Plaatselijk: Verdun met een basisolie of breng puur aan op de huid, rechtstreeks op de plek waar je last hebt of op het reflexpunt onder je voeten.
Inwendig: Meng met water, thee of een eetlepel honing of gebruik een doorzichtige plantaardige capsule om in te nemen.

Zijn alle essentiële oliën geschikt voor alle 3 de gebruiksmethoden?
Nee, er zijn oliën die niet worden aanbevolen voor inname. Elke olie wordt geleverd met de aanbevolen toepassingen en de verdunningsverhouding (informatie op de labels). Zorg ervoor dat je deze informatie zorgvuldig leest voordat je een olie gebruikt!

Veel gestelde vragen over het gebruik:

Ik zie dat de term ‘basisolie’ op verschillende plaatsen gebruikt wordt. Wat is een basisolie, wat doet hij en waarom zou ik hem moeten gebruiken?
Een basisolie is een plantaardige olie zoals kokosolie of druivenpitolie die gebruikt kan worden om EO te verdunnen. Basisoliën zorgen dat EO’s die op de huid worden toegepast, prettig aanvoelen. Verdunning met een basisolie verdunt niet het effect van de EO, en voorkomt verspilling vanwege overmatig gebruik. Gebruik nooit vegetable shortening, boter, margarine of petroleumderivaten (vaseline) als basisolie. Sommige consumenten kiezen ervoor geen olijfolie als basisolie te gebruiken vanwege de sterke geur en hoge viscositeit.

Wat is warme olie? (Hot oil – hete olie)
“Warme oliën” zijn oliën die een warm of brandend gevoel kunnen geven als ze op de huid worden aangebracht. het is raadzaam om voor gebruik eerst een test te doen op een stukje huid. Om op een stukje huid te testen, past u 1-2 druppels EO toe op een stukje huid, bijvoorbeeld op de onderarm. Controleer dat stukje huid gedurende 1-2 uur op mogelijke reacties; meestal vindt een reactie plaats binnen 5-10 minuten. Als je een warm of branderig gevoel krijgt, of uitslag krijgt, voeg je zo vaak als nodig basisolie toe op de getroffen huid. Voorbeelden van “warme” oliën zijn kaneel, kruidnagel, citroengras, pepermunt, oregano en tijm.

Wat als mijn huid onaangenaam of geïrriteerd aanvoelt?
Als dat gebeurt, stop je met het gebruik van de EO en breng je een basisolie aan op het getroffen gebied. Gebruik nooit water om te proberen de olie van de huid te spoelen omdat ze daardoor nog meer geïrriteerd geraakt. Uitslag kan een teken van ontgifting zijn; drink voldoende water om de vrijgave en verwijdering van toxines uit het lichaam te bevorderen. Toxines in zeep op basis van petroleum en huidverzorgingsproducten, detergenten en parfums kunnen enkele ontgiftingsreacties op gang brengen. Overweeg bij reacties om te stoppen met deze middelen. Test op een stukje huid (zie hierboven) en verdun met basisolie indien nodig voor u de EO opnieuw gebruikt. Water drijft olie in de huid, ogen en oren. Als er EO in je ogen terechtkomt, spoel je met een basisolie om eventueel ongemak te verlichten. Het ongemak zou binnen enkele minuten moeten verdwijnen. Ga naar een dokter als irritatie van de ogen niet binnen 5 minuten verbetert.

Kunnen essentiële oliën aangebracht worden op gevoelige zones?
Vermijdt contact tussen EO’s en gevoelige gebieden zoals de ogen, oren, genitaliën en slijmvliezen.

Hoe vaak kunnen essentiële oliën worden aangebracht? Hoeveel moet ik gebruiken?
Volg a.u.b. de instructies op het etiket. Het idee “meer is beter” is niet altijd juist. Essentiële oliën zijn erg effectief en krachtig – begin met een lage dosis en verhoog langzaam. In de meeste gevallen volstaan 1-2 druppels en meer gebruiken is een verspilling van het product. Afhankelijk van de EO kunt u stapsgewijs opbouwen tot 3-4 doseringen per dag, indien gewenst. Overmatig gebruik van essentiële olie kan tot meer risico op bijwerkingen leiden.

Kunnen essentiële oliën worden gebruikt tijdens de zwangerschap of borstvoeding?
Net als met andere medische omstandigheden wordt het sterk aanbevolen dat u voor het gebruik van essentiële oliën advies inwint bij een gecertificeerd, kundig gezondheidsspecialist die ervaren is in het gebruik van EO. Over het algemeen wordt aanbevolen ruim en excessief gebruik van Clary Sage (Salvia sclarea), Sage (Salvia officinalis), Tansy (Tanacetum vulgare), Hyssop (Hyssopus officinalis), Fennel (Foeniculum vulgare) en Wintergreen (Gaultheria procumbens) te vermijden, evenals de melanges en supplementen die deze oliën bevatten.

Kunnen essentiële oliën gebruikt worden voor kinderen?
Veel EO’s zijn geschikt om voor kinderen gebruikt te worden, en ze moeten voor gebruik verdund worden. Kinderen reageren over het algemeen goed op EO en het gebruik van een basisolie wordt aanbevolen.

Hoe beïnvloedt blootstelling aan de zon het gebruik van essentiële oliën?
Sommige EO’s, vooral citrusoliën, bevatten natuurlijke moleculen die op zonlicht (uv-licht) reageren en een gevoelige reactie veroorzaken. Het is verstandig om na het gebruik van een lichtgevoelige olie 12 tot. 48 uur zon/UV-stralen te vermijden. Men dient altijd voorzichtig te zijn bij gebruik van een nieuwe olie: test op een stukje huid (zie hierboven), verdun de olie en breng aan op huid die beschermd is tegen blootstelling aan de zon/UV stralen om het risico op gevoeligheid te verminderen.

Kan ik essentiële oliën gebruiken als ik een medische aandoening heb? Kunnen essentiële oliën een wisselwerking vertonen met geneesmiddelen op recept?
Als u een ziekte of een medische aandoening hebt, of als u geneesmiddelen op recept gebruikt, raden we aan om een gezondheidsprofessional te raadplegen die ervaring heeft met EO voordat u een EO gebruikt. Win advies in bij de voorschrijvend arts en een apotheker over mogelijke interacties tussen de medicatie(s) en de essentiële oliën.